Skip to main content
0
Magische Informatie

Hoe word je een goochelaar? Ons advies!

We krijgen vaak de vraag hoe je goochelaar wordt, wat er voor nodig is, welke talenten je moet hebben… Kortom, what does it take to become a magician? Hoe word je een goochelaar… ons advies!

Het standaard antwoord is natuurlijk dat je geboren wordt met magische krachten en zonder magisch bloed in je aderen, gekregen van jouw voorouders, kan je dat niet kunt aanleren. Maar uiteraard weten wij hier wel beter…

Goochelaar worden is een combinatie van vaardigheid, oefening en natuurlijke aanleg voor het entertainen van mensen. Dit laatste wordt helaas vaak vergeten!

Start met de basis

 • Start met eenvoudige trucs. Begin met eenvoudige kaarttrucs of munttrucs. Je zal snel aanvoelen wat je het meeste aanspreekt. Verwacht niet te snel wonderen…. Er zijn veel website, boeken, online cursussen waar je terecht kunt. Investeer in het begin niet teveel geld, want iedereen zal je online van alles willen aansmeren wat je nog lang niet nodig hebt (en waarschijnlijk zelfs nooit nodig zal hebben) Contacteer ons gerust als je een aantal tips wil.

Studeren!

 • Koop goochelboeken of dvd’s. Klassieke goochelboeken kunnen zeer waardevol zijn voor beginners. Moderne dvd’s en online cursussen bieden stap-voor-stap instructies. Start met de basis en koop niet teveel tegelijk, want het zal even duren vooraleer je een aantal trucs onder de knie hebt.
 • Bezoek goochelwinkels. Ze zijn helaas met uitsterven bedreigd, want ook hier neemt de digitale wereld over, maar er zijn er nog een paar! Stap binnen, vertel hun dat je wil leren goochelen en laat de wereld opengaan.

Oefenen die handel

 • Misschien wel het belangrijkste advies… Het is belangrijk om de trucs die je leert te blijven oefenen totdat je ze vloeiend en zonder fouten kunt uitvoeren. Ga niet te vroeg voor een publiek staan, want dan ga je garantie door de mand. Onderschat de stress niet van een aantal luidruchtige, halfdronken en kritische mensen! Zorg dat je alles feilloos kunt uitvoeren alvorens je naar buiten komt. Het laatste wat je wil is de methode verraden!
 • Oefen voor een publiek. Als je eenmaal de stap zet, begin met het uitvoeren van trucs voor vrienden en familie en bouw langzaam op naar een groter publiek. Ga niet direct voor wildvreemden staan.

Leer van professionals

 • Ga naar goochelshows. Bekijk live shows om te begrijpen hoe professionele goochelaars hun publiek betrekken en hun trucs vloeiend uitvoeren.
 • Volg een mentor. Als je de mogelijkheid hebt, vind dan een ervaren goochelaar die je als mentor kunt dienen. Stuur ons gerust een bericht als je denkt dat we je kunnen helpen.

Werk aan je presentatie

 • Ontwikkel een persona. Immens belangrijk! Ik zie nog teveel goochelaars met saaie trucjes, zonder persoonlijkheid, zonder humor…. Je bent in eerste plaats een Entertainer! Dat moet altijd het doel zijn! Denk aan de woorden: als je echt zou kunnen toveren, maar het niet goed kunt overbrengen, dan zal het nog altijd saai zijn!

Laat de chinese brol links liggen… Investeer in kwaliteit

 • Koop professionele goochelattributen. Naarmate je vaardigheden toenemen, wil je misschien investeren in professionele goochelsets of maatwerkitems die duurzamer zijn en beter werken. Alweer, start niet met teveel want voor je het weet heb je een kapitaal uitgegeven aan trucs die je nooit zult doen. Ikzelf ben zeker ook schuldig aan een aantal kasten met trucs die nooit een publiek gezien hebben. Je bent gewaarschuwd…

Blijf leren en aanpassen

 • Leer nieuwe trucs. Breid je repertoire uit door continu nieuwe trucs te leren.
 • Blijf up-to-date. Goocheltechnieken en -trends veranderen, dus het is belangrijk om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen in de goochelwereld.
 • Durf na een tijdje ook eens vernieuwen. Ga niet steeds voor de standaard trucs die iedereen doet. Denk wat je er kunt uithalen.

Laatste voorbereiding en de eerset show!

 • Kies een duidelijke doelgroep. Sommige goochelaars kiezen voor het entertainen van kinderen, anderen zijn familiegoochelaars. Of kiezen steevast voor een volwassen publiek. Volg jouw pad en doe wat je wil, maar kies. Anders riskeer je mossel-noch-vis te worden.
 • Doe kleine optredens. Begin met optreden op kleine evenementen zoals kinderfeestjes, lokale talentenshows of familiebijeenkomsten.
 • Bouw een reputatie op. Als je vaardigheid en reputatie groeien, kun je beginnen met het boeken van grotere optredens en misschien zelfs je eigen shows opzetten. Denk aan een website, naamkaartjes, promotie… maar dan ben je wel al even bezig.

De geheime cirkel

 • Word lid van goochelclubs. Sluit je aan bij organisaties waar je andere goochelaars kunt ontmoeten en van kunt leren. Google zal je helpen, maar er zijn er meer dan je denkt. Uiteraard zal je moeten bewijzen dat je gemotiveerd bent, al een stevige basis hebt, en uiteraard… kunt zwijgen! Goochelaars zweren nu eenmaal geheimhouding!

Wees creatief… Maak je eigen trucs

 • Wees creatief. Op een gegeven moment wil je misschien je eigen trucs gaan ontwikkelen om je te onderscheiden van anderen. Alweer, start met een standaard truc en denk wat je er nog meer kunt uithalen.

Het belangrijkste aan goochelaar worden is dat je er plezier in hebt. Goochelen is een kunstvorm en, zoals bij elke kunst, komt het neer op het vinden van je eigen stijl en manier om je publiek te verrassen en te entertainen. Vergeet het laatste niet. Entertainen! Moet ik het nog eens herhalen?

Aarzel niet ons te contacteren als je onze tips wil horen!

Succes!