Skip to main content
0
Magische Informatie

10 belangrijke eigenschappen die elke Professionele Goochelaar zou moeten hebben!

10 Belangrijke eigenschappen een professionele goochelaar zou moeten hebben!

Een goede goochelaar moet wel wat meer in huis hebben dan overweg kunnen met een boek kaarten. Een professionele goochelaar moet een pak meer in zijn of haar petto hebben om een groep toeschouwers een magische en goede tijd te geven.

Professionele goochelaar op podium aan het optreden voor publiek. Foto getrokken op het podium naar het publiek.We hebben uiteraard de standaard zaken zoals verzorgd overkomen, niet uit jouw bek stinken en voldoende truuks in de spreekwoordelijke mauw hebben. Maar er is meer dan dat. Het maakt niet uit als dit met een handvol mensen aan tafel is, of op een podium voor 500 personen, volgende zaken zijn belangrijk als je jezelf een professionele goochelaar wilt noemen.

1. Goed kunnen omgaan met mensen

Duidelijk staat dit op nummer 1. Ja, goochelaars brengen magie en verwondering. Ja, we schudden tijdens een voorstelling iedereen hun wereld ondersteboven met onze magie. Maar eigenlijk is dit bijzaak. Of beter, een manier om te entertainen. Want draai of keer het zoals je wil, een goochelaar zijn of haar taak is er om mensen te vermaken! De magie is een hulpmiddel. Een krachtig hulpmiddel! Maar nog steeds een hulpmiddel. De taak van een goochelaar is dus zonder fout om mensen te vermaken, te entertainen. Als de goochelaar die voor jou staat amper zijn mond open doet, liever niet teveel contact heeft met zijn publiek, of gewoon arrogant, zelf-voldaan of vervelend overkomt, dan zal niemand een goede tijd beleven, ongeacht hoeveel konijnen hij uit zijn broek tovert. …. Hij moet dus sociaal en empatisch zijn en een goede band opbouwen met zijn publiek. AL DE REST is bijzaak! Een goochelaar moet vooral een lach op iedereen zijn of haar gezicht toveren, samen met een goed gevoel van vermaak. De Magic Dudes proberen altijd in eerste instantie een goede sfeer te maken en iedereen te betrekken. Het is steeds ons doel om iedereen met een lach op hun gezicht huiswaarts te sturen.

2. Zijn ego thuis laten

Aansluitend aan het eerste punt, is het niet de bedoeling dat de goochelaar de belangrijkste persoon is in de zaal of feest. De belangrijkste personen op het feest, zijn de toeschouwers. Technisch gezien staat de goochelaar op het podium, maar uiteindelijk draait het alweer uit op het vermaken van de mensen in het publiek Een goochelaar die zijn publiek beschouwt als een “domme bende” die hij eens flink zal beetnemen met zijn “magische krachten”, laat je beter links liggen!  Dit kan natuurlijk bewust gespeeld worden door de goochelaar als een typetje. In sommige gevallen kan dit werken als het zodanig gebracht wordt, dat het grappig wordt en dat het na een tijdje draait op zelfspot.  Maar als de goochelaar echt meent dat hij beter is dan al de rest, hebben we een probleem. De goochelaar staat in dienst van het feest en de genodigden om hopelijk iedereen een aangename en plezante tijd te geven, waar ze nog lang zullen over napraten. Dat hun realiteit even door elkaar geschut is door de magie, is uiteraard mooi meegenomen.

Figuur: De arrogante goochelaar

De arrogante goochelaar

3. De juiste truuks voor het juiste publiek!

Een goede goochelaar kan zijn publiek “lezen”. Ze moet dus aanvoelen welke routines, truuks, verhalen en magie er geschikt is en wat niet. Het ene publiek is het andere niet. Weten wat er werkt bij sommige groepen en wat niet, is wat een goochelaar goed en professioneel maakt. Sommige goochelaars doen ook “alles”, van kindergoochelen, volwassenen, beurzen, trouwfeesten, illusies, geboeide ontsnappingen uit grote visbokalen, mentalisme of gedachtenlezen…. 12 stielen en 13 ongelukken? Focus als goochelaar wat je graag doet en waar je goed in bent en je zal uitbinken. Probeer alles te doen en je vervalt in de lauwe middelmatigheid. De Magic Dudes focussen op een volwassen publiek met eigenzinnige en originele truuks.

4. Het brengen van magie in plaats van puzzels

Dit is niet eenvoudig, maar alles wat de goochelaar in zijn goochelshows doet, moet entertainend en magisch zijn. Wanneer het “slecht” gebracht wordt, zullen de magische momenten eerder aanvoelen als puzzels. Iets wat het publiek moet zien op te lossen. Dit gaat ten koste van het magische gevoel dat de toeschouwers zouden moeten ondervinden. Heel “nuchtere”, analytisch mensen , zoals de meeste wetenschappers of engineers (talloze uitzonderingen in alle richtingen meegerekend) zullen sneller geneigd zijn de “magie” te zien als iets wat ze moeten oplossen of ontleden. Maa het is het doel van de goochelaar om dit tot een minimum te beperken. Een goede goochelaar brengt elke routine met een sterk verhaal, waar de toeschouwers in worden meegezogen. Dit verhoogt heel hard het “magische gevoel” wat ons allemaal even terug kinds maakt, in plaats van alles te zien als een puzzel.

Figuur: Puzzel of Magie?

Een puzzel in de vorm van een magisch wiel vol radertjes

5. Vernieuwend zijn….

30 jaar geleden waren er nog veel mensen die nog nooit een goochelaar iemand in twee hebben zien zagen. Vandaag de dag is dit anders…. Mensen zien regelmatig goochelaars op allerhande talentenjacht-shows, of op social media of via gemaskerde idioten. Goede goochelaars moeten dus origineel uit de hoek komen, zowel welke truuks ze brengen als op welke manier deze gebracht worden. Het 17de konijn uit een hoed zien getoverd worden, zien niemand nog boeien vandaag de dag. De Magic Dudes hebben een berg aan originele truuks die je zal entertainen en fronsen tegelijk! We blijven bewust weg van de duiven en andere stoffige truuks die je al voldoende gezien hebt en je spontaan laten indommelen.

6. Niet beweren dat zijn “magische krachten” echt zijn

In veel gevallen is het duidelijk: Wanneer een goochelaar die op een podium een lieve dame in twee zaagt, is er niemand in het publiek die twijfelt dat dit een truuk is. Niemand zal denken zat ze echt vermoord wordt. Maar soms is het niet zo duidelijk…. Zeker bij gedachtenlezers of mentalisten durft de goochelaar dit wel eens in het midden te laten. Of gewoonweg hard liegen dat hij of zij wel degelijk jouw gedachten kan lezen. Dit is gevaarlijk…. We leven al in een wereld waar valse informatie een eigen leven leidt. Talloze oplichters zoals waarzeggers, toekomstvoorspellers en pseudo-paranormalen maken misbruik van goedgelovige of radeloze mensen en kloppen geld uit hun zakken met bedrog, terwijl ze net hetzelfde doen wat wij als goochelaars doen. Het grote verschil is dat wij dit doen voor uw plezier. Uiteraard staan we hard te liegen op het podium als we tegen jou zeggen dat we geen enkel idee hebben welke kaart dat je net in jouw broekzak hebt gestoken. Maar we steken nooit onder stoelen of banken dat alles wat we doen bedrog is, getrukeerd. We hebben geen 6de zintuig en kunnen niet echt toveren. En voor zover wij weten kan niemand dit op deze planeet. De Magic Dudes zijn altijd eerlijk over het feit dat alles wat we doen bedrog is. We spelen niet mee in de kaarten van oplichters.  Voor meer informatie, lees het artikel van onze collega mentalist Tayson Peeters

7. Weten dat een goochelaar geen standup comedian is

Een goochelshow is bedoeld om mensen te vermaken en er mag (moet!) zeker gelachen worden. Maar goochelaars zijn geen standup comedians…. Maar al te vaak sluiten er voorbereide “grapjes” in de goocheloptredens die tenenkrullend zijn. Een standup comedian is geen goochelaar, maar het zelfde geldt ook omgekeerd. Het zijn aparte disciplines. Kunstvormen die elk zo verschillend zijn en die veel energie en ervaring vragen. Er zijn uitzonderingen, maar meestal kan een goochelaar maar beter zijn middelmatige grapjes thuis laten. De zogenaamde “daddy-jokes” kunnen we echt missen. De Magic Dudes gebruiken veel meer de omgeving, de spontaniteit van het moment en de truuks zelf om jou als toeschouwer te laten lachen. Flauwe grappen doen afbreuk aan de beleving, die laten we achterwegen.

8. Kunnen zwijgen!

Deze is kort en krachtig. Een goochelaar heeft geheimen. Elke routine die hij doet, steunt op een geheim. Als met toeschouwer het geheim gedeeld wordt en hij weet hoe de vork aan de steel zit… dan is de magie weg en is er niks meer aan! Een goochelaar mag dus nooit zijn geheimen delen, ook niet naar smeekbedes vanuit het publiek! Vraag dus niet aan de Magic Dudes hoe we iets voor elkaar krijgen, want je krijgt een ludiek antwoord terug.

9. Een goocheltruuk slechts éénmaal uitvoeren

Wanneer een toeschouwer de eerste keer iets magisch ziet, is dit entertaining (op voorwaarde dat het goed gebracht werd door de goochelaar natuurlijk…) Als toeschouwer weet je de eerste keer niet wat er gaat komen en waarop te letten. Maar als de goochelaar de truuk zou herhalen, dan weet de toeschouwer perfect wat er komt en waarop te letten om het geheim te proberen te ontrafelen. Daarom: de eerste keer dat je een goocheltruuk ziet, is het magisch en entertainend, de 2de keer is het onderwijzend. Vraag dus nooit een goochelaar een truuk een 2de keer te tonen, want een goede goochelaar zal dit niet doen.

Figuur: De Magische doos van een goochelaar, vol met geheimen…

Goochelaars Magische bruine kist met magische tekens

10. Genoeg geoefend hebben….

Uiteraard werkt al het bovenstaande pas als de goochelaar weet wat hij doet. Er is geen sprake van een magisch gevoel als de toeschouwer van ver kan zien hoe de methode werkt, omdat de goochelaar er op los klungelt. Uren, dagen en zelfs jaren oefenen is noodzakelijk om het geheim te bewaren en ervoor te zorgen dat alles genoeg gecamoufleerd is.

 

Magic Dudes

De Magic Dudes dragen bovenstaande punten hoog in het vaandel! Entertainment en een goede en magische sfeer boven alles.  Publiek is Koning!

Overtuigd?

Boek ons of vraag een vrijblijvende offerte aan!